Tobias Berättar! Del 2

Del 2 av Tobias Berättar. Denna gång var det uppenbart att Tobias hade mycket han ville ha sagt om att arbeta som lärare, så det fick bli tre stycken frågor denna vecka.

Tobias Wetterskog, mannen bakom Plan Digital. Vi känner honom som vd, grundare, kodnörd (eller du kanske känner honom mest genom vår support?) – men han är såklart mycket mer.

Tanken med det här är att vi alla ska få lära känna honom lite bättre under sommaren, så därför bad vi Tobias att svara på lite frågor. Inte bara om Plan Digital, utan också om resan dit, passionen för skolan och lite rolig kuriosa.
Varje vecka kommer vi att dela svaret på en ny fråga, så håll utkik. 🎉

Här har du länken om du missade Tobias Berättar Del 1.

Denna gång märktes det tydligt att Tobias hade mycket att säga om arbetet som lärare, så det blev 3 frågor denna vecka istället för 1, håll till godo!

Hur kom det sig att du började arbeta i skolans värld?

Jag hjälpte min far att bygga hus och han råkade vara granne med min fantastiska tidigare klassföreståndare från elprogrammet som heter Stefan. Han berättade att Ludvika och Smedjebacken tillsammans skulle starta Teknik College och att det behövdes en lärare till Teknikprogrammet.

Vid det läget drev jag programmeringsfirma i Falun (7 mil bort), men eftersom jag alltid har gillat att lära folk att programmera så kändes det rätt att testa. Jag drev t.ex. en webbplats med massor av guider och artiklar som beskrev bland annat programmering, så mitt och skolans intresse överlappade rätt bra. Det här utspelade sig under 2008 och jag undervisar fortfarande under nästan varje läsår.

Vad har du undervisat i?

Jag har undervisat i de flesta ämnen där man skriver kod. Kanske alla? Jag har huvudsakligen undervisat hos Teknikprogrammet, men jag har också haft några ämnen hos Natur och El-programmet, där jag själv var elev 5-10 år tidigare. De ämnen jag har undervisat mest i, som jag kanske ser som mina huvudsakliga ämnen är:

  • Programmering
  • Webbutveckling
  • Webbserverprogrammering
  • Entreprenörskap

Precis dessa ämnen återspeglar i princip i detalj det jag jobbar med dagligen sedan över 20 år tillbaka. Men jag har även gjort ett och annat moment i Företagsekonomi, Teknik, Automation, E-sport och säkert några till.

Vilket ämne är favoriten?

UF så klart (inte ett ämne, men nästan)!

Jag och många andra har pratat mycket om vikten av Programmering och AI i skolan, inte minst för att det kommer vara en relevant demokratifråga. Trots det måste jag säga att Entreprenörskap känns bäst av flera olika orsaker, lite samma som ämnet hemkunskap som också ofta är underskattat. Vi har läst Entreprenörskap genom metoden Ung Företagsamhet, som våra trogna följare vet att jag älskar.

UF ger riktiga och nödvändiga vardagskunskaper i t.ex. upprättande av månadsbudget eller hur man betalar en faktura. Dagens unga vet ofta inte hur man frankerar ett kuvert, eller hur man tar i hand. Förutom allt sånt så har vi tillsammans lärt oss hur man tar fram prototyper, söker patent och hur man kontaktar fabriker utomlands. Jag menar att många av dessa kunskaper borde vara obligatoriska i skolan, men UF har tagit den bollen och fyllt det gapet enligt bästa förmåga.

Alla måste inte bli företagare, UF är precis lika bra för att upptäcka vilka som absolut inte ska starta eget eller jobba med ledarskap. De kunskaperna är också värdefulla.

Bildförklaring:

På bilden gör jag och Teknikprogrammets årskurs 3 ett Studiebesök i Stockholm hos Rebla under våren 2016. Där jobbade då några av våra tidigare elever. Om man vet vad man tittar efter så hittar man även Jonas på bilden, som några år senare blev Plan Digitals andra anställda.