Jättesatsning: F-vux igång om två veckor
Vi har precis skrivit avtal med Mora, som är i gymnasieförbund med Orsa och Älvdalen. Förutom att det är fantastiskt med tre nya kommuner så är det extra trevligt att de har valt att använda Plan Digital för den totala skolverksamheten, från F till vux. Det här tycker vi är synnerligen utvecklande eftersom de är först ut med den här typen av helhetsgrepp.
Inte så konstigt att Mora är proffs på innebandy, skidor och hockey
Mora gymnasium är en framgångsrik gymnasieskola inom flera områden. Det som kanske är det tydligaste utifrån är den breda satsningen inom idrott. Det finns ett flertal lokala och nationella idrottsutbildningar (NIU + LIU) samt flera Riksidrottsgymnasieprogram (RIG). Att Mora är betydande på Sverigekartan inom innebandy, hockey och skidåkning blir genast synnerligen logiskt.
Först ut med denna typ av helhetsgrepp
Kundens kanske största argument till att planera hela skolverksamheten i Plan Digital är överblicken, att skolförvaltningen kan se alla skolor och all personal samtidigt samt att de får skarpa verktyg för att hantera planering av personal som rör sig mellan skolor.
En konsekvens av överblicken, som kunden också tydligt har reagerat positivt kring är ekonomifunktionerna. Bland annat presenterar Plan Digital lärarkostnaderna på en bra detaljnivå som är lätt att arbeta vidare med i Excel, för den som behöver. Kunden har lärare som jobbar åt flera grundskolor, vilket gör det manuella arbetet omständligt för att räkna ut hur mycket lärarkostnader en skola har, eftersom vissa lärare inte tillhör skolans ordinarie verksamhet.
Vi tycker att det är spännande och superkul med den här satsningen, men den ställer höga krav på utveckling av systemet. Två andra kommuner har testat och hjälpt oss med att ta fram tankesätt för grundskolan, men här tänker vi helt annorlunda, på tvären! Tänk dig att du tar en Excelfil och lägger den på sidan. Kolumner blir rader och rader blir kolumner. Ungefär så gör vi för grundskolan, vilket vi tror kommer ge ett bra utfall, men först måste vi programmera i en vecka. Vi återkommer med detaljer en annan dag.
Vi bygger lösningen tillsammans med grundskolan, vilket är angenämt för båda parter. Vi som leverantör är ödmjuka inför att vi inte vet hur man bäst arbetar med Plan Digital i grundskolan. Grundskolan är också ödmjuka inför att de inte riktigt vet hur de helst vill jobba eftersom detta möjliggör helt nya arbetssätt. Därför bygger vi systemet ihop, vilket gör att Mora i stor mån får skräddarsy verktygen efter sina önskemål, utan att det kostar något extra. Vi tror att det här är bra för alla, eftersom verktyget utformas av dem som kan verksamheten bäst.
Vi har intervjuat två potentiella kollegor
Vi är i slutförhandlingarna med ytterligare en kommun och vi har lovat dem att när (inte om!) de och Mora har skrivit avtal med oss, så kommer vi att rekrytera en ytterligare medarbetare till Plan Digital. Två personer som båda tycks vara strålande tillskott är kontaktade, men vi har inte valt väg än. Förhoppningen är att välja båda, men att dela upp det i två steg. Att vi som leverantör växer är bra för alla kunder, eftersom vi blir fler som utvecklar systemet och fler som kan ge support. Det kanske bästa är att ytterligare en hjärna dyker bidrar med nya fräscha idéer.
Högst efterlängtat, på alla sätt.