2 Brons till Plan Digital i OS

Nu har vi fått lite distans till OS. Tomrum kanske vissa till och med känner?

Plan Digital har verkligen inte bidragit till några OS-medaljer, men vi kan ändå glädjas åt att två av medaljerna kommer från skolor som valt att jobba med oss.

Minst två av medaljerna kan härledas till våra skolor

Av de 11 medaljer som Sverige vann under OS 2024 kan minst två av dem härledas till skolverksamhet som planeras genom Plan Digital. Det måste ju säga något om vår betydelse i världen? (skulle nog inte tro det…)

Tara och Jenny är tränade genom våra skolor

Man skulle kunna tro att guldmedaljer är mest värda, men precis nu vet vi att de mest värdefulla medaljerna är de som kan härledas till Plan Digital. Vi har så klart ingenting med framgångarna att göra, men Tara som tog brons i Judo går hos Stockholms idrottsgymnasium och Jenny har gått på Faluns cykelgymnasium, som numer heter Hagströmska. Båda planeras genom Plan Digital. Ingen kan stoppa oss, vi kommer gotta oss lite extra i just dessa två medaljer!

Det skulle inte förvåna oss ett dugg om någon ytterligare medaljör innan sin gymnasietid har rört sig hos någon av våra grundskolor, vi har bara tittat på gymnasieskolor. Det gjorde inte saken lättare att flera av medaljörerna inte gick gymnasiet. Men det kan gå bra ändå, det har vi sett förr!

Vi har så klart medaljörer i olika slag året runt, t.ex. i Schack

Det är ju SM, UF-tävlingar och allt möjligt hela tiden. T.ex. har vi en Sverigemästare i schack som rör sig i samma korridorer som Plan Digitals personal gör dagligen, alltså 200 meter från Plan Digitals kontor.

Läs gärna mer om Harsha som har visat var tornet (inte bara skåpet) ska stå.

https://www.nyaludvikatidning.se/2024-02-15/ung-schackmastare-erovrade-toppen-pa-sm

Det vore roligt att bli bättre på att uppmärksamma olika framgångar. Berätta gärna för oss när det går bra för er, så ska vi försöka göra bra saker av meriterna.

Grattis alla medaljörer och tack för att vi får följa er i era resor!

Grattis VBU, 30 år som gymnasieförbund

Vi har på olika sätt varit med på en marjoritet av resan.

Tobias började som elev 1999, när gymnasieförbundet var bara 5 år gammalt och idag är vi 3 som bidrar!

Tobias började när förbundet var en 5-åring

Det var lite drygt 20 år sedan Tobias (Plan Digitals grundare och VD) tog studenten från Högbergsskolan, vilket är den stora skolan hos VBU. Förutom Högbergsskolan i Ludvika så finns även skolor i Smedjebacken och Grängesberg, som alla tillhör huvudmannen VBU, där alltså Ludvika kommun och Smedjebackens kommun samarbetar för att driva gymnasieskola under effektiva former, så att även små kommuner kan bedriva gymnasieverksamhet.

Tre av oss undervisar där

Dessutom är vi ju tre personer i Plan Digital som undervisar där. Tobias har varit med sedan 2008, vilket innebär ungefär halva VBUs livstid. När Karin, Susanne och Jenny stod på scenen idag och berättade ett utdrag av VBUs totala livstid så känner Tobias igen det mesta, lite som elev, men framförallt som personal. Jesper har varit med under några år och Jonas har betat av sitt första. Vi alla tre hjälper till med programmeringsundervisning av olika slag och det skadar ju inte att påminna att det var där dessa tre lärde känna varandra, där Jonas och Jesper var elever och Tobias var lärare.

VBU har över 3000 elever

Är vi Sveriges största skola, eller hur är det? Ibland tror vi det. Vi är åtminstone Sveriges äldsta gymnasieförbund, var det någon som sa. Det spelar ingen roll, vi har varit med ett tag och har tydligen på flera områden varit en mall för andra, hur man kan bedriva den här typen av samarbeten.

Det är mycket som hänt inom skolans väggar under dessa 30 år och det takten kommer säkert ökas inom de kommande 30, eftersom alla verksamheter växer. Det var lite drygt 1000 elever i början av perioden och vi är en snarare 3000, samtidigt som Ludvika och Smedjebacken bara har börjat sin rätt enorma tillväxtresa.

Hitachi Energy påminner som sin tillväxtresa

Vi i den här delen behöver inte bli påminda, det går inte i Ludvikaregionen att missa hur stora ordrar Hitachi drar hem. De har ju slagit exportrekord i Svensk historia (147 miljarder) och det bara ökar.

Håkan Flink från Hitachi Energy (tidigare ABB) berättade lite om om vad som är runt hörnet och hur de ser på olika samarbeten. De ska ju fortsätta att anställa och bygga ut i både Smedjebacken och Ludvika, så precis alla behov ökar. Inte minst kompetenser.

GRATTIS VBU!

Plan Digital har VBU att tacka för mycket. Alla i personalen utom 1 har varit elever där. Vi undervisar där, Plan Digital som produkt är född, fostrad och utformad där.

Vi hoppas att vi kan fortsätta lära varandra bra saker.

Vi sponsrar nu också GoIF!

För att vara ett litet företag så är vi ändå antagligen rätt duktiga på att sponsra. Vi har precis börjat sponsra vår femte förening, Söderbärke GoIF

Då kan vi se Plan Digital på ytterligare ett antal ryggar!

Föreningen Söderbärke GoIF är en 90-årig idrottsförening i Söderbärke som sysslar med ett antal idrotter, t.ex. fotboll och innebandy.

Från och med den här sommaren är Plan Digital med och sponsrar barnens träningskläder. Vi hoppas att vi möjliggör att fler idrottar och mår bra under lång tid framöver.

Vi sponsrar 5 föreningar

Söderbärke GoIF

Idrottsförening i Söderbärke.

Besök GoIFs webbplats

Eldandili Fantasy Choir

Fantasy-kör som är Dalaorienterad, men har deltagare och publik med klart bredare geografi än så.

Besök Eldandilis webbplats

Smedjebacken Makerspace

Förening för kreativitet och skapande, där Plan Digital också sitter i styrelsen och arrangerar aktiviteter.

Besök Makerspace webbplats

Hagge Golfklubb

Golfklubben på andra sidan vattnet från där Plan Digital grundandes. En golfklubb som under de senaste fem åren blivit utsedd till vara Sveriges bästa golfklubb och att ha en av Sveriges bästa banor.

Vill ni spela golf med oss? Vi bjuder gärna!

Besök Hagge golfklubbs webbplats

Gymmix Ludvika

Föreningen som under de senare åren har hållit några av oss i företaget friska genom att jobba brett med olika typer av gruppträning, t.ex. Less Mills format.

Besök Gymmix webbplats

Vi är engagerade och sponsrar gärna

Alla dessa föreningar verkar i sammanhang som vi tycker är viktiga. Ofta har någon som jobbar hos Plan Digital någon typ av anknytning till föreningen, så man kan tydligt se att vi sponsrar inom områden där vi har intresse och inblick. Vi vet vad pengarna går till och vi ser dess effekter.

Fler borde sponsra!

Vi kommer säkerligen sponsra fler föreningar runt omkring oss framöver, eftersom det ofta är ganska lätt för ett företag att göra stor skillnad för en förening. Fler borde sponsra. Låt föreningar, ungdomar och samhället må bra genom att bidra med en slant till kläder, verktyg, hyror eller andra möjliggörare.