Ny version till nästan alla skolor under söndagen

Många av våra skolor fick ungefär ett halvårs utvecklingsarbete i en klump idag. Några andra skolor hade en så pass ny version att det endast var ett par veckor sedan vi levererade godis senast.

Men idag får alla en helt ny upplevelse direkt efter inloggning.

Idag har vi skickat en rätt fantastisk ny version. Många skolor har redan fått testa den nya högerspalten, men nu är den definitivt ute hos alla.

Widgets!

Nästa stora förändring, den största på alla år? I alla fall rent grafiskt. En helt ny sida när du loggar in. Allt gammalt är kastat i papperskorgen och vi har helt enkelt börjat om, med en sida som inte har växtvärk och som dessutom tål att växas i. Det roligaste av allt, hoppas vi, är att du får vara med och forma den. Vi har uppfunnit (nåja, inom våra egna tjänster i alla fall) ”Widgets”, där vi just nu har gjort några ytor med information som ska göra ditt arbete lite trevligare. Det kommer fler widgets, vi har några idéer, men de är inte på plats än. Men med dina idéer och önskemål så kommer vi kunna skapa en massa bra nyttor som kanske ingen av oss har tänkt på än.

Det är inte bara design och utseende

Nej, vi har kommit med förbättrade verktyg kring att skapa nytt läsår, vi har en ny export av timplaner, av studieplans-modell och en och annan förbättring över hela brädet.

Widgeten i mitten finns inte än

Den kommer. Vi kommer att göra en widget som hjälper dig i din planering och i ditt kvalitetsarbete. Den finns hos oss på kontoret och vi kommer behöva snickra på den ett tag till innan den är tillräckligt bra för att visas upp.

Framöver kommer du att få välja själv, åtminstone delvis, vilka widgets du vill ha. Just nu bestämmer vi. 🙂

Vi lever på er feedback!

Fler bra saker kommer i år.

Snälla – berätta vad du tycker. Vi vill höra allt.

Plan Digital och Smedjebacken Makerspace arrangerande lyckad programmeringsträff

Ikväll hade vi den första programmeringsträffen som Plan Digital arrangerade tillsammans med Smedjebacken Makerspace.

Det var en lyckad träff och vi var överens om att vi ska ses fler gånger.

Vi ville hålla träffen spontan

Vi valde att inte på förhand planera kvällen så noga, mer än att vi garanterade en lokal under en given tid och att vi bjöd på mat.

5 programmeringsspråk till 4 operativsystem

Vi välkommande personer som bara ville titta, men vi hoppades på att några skulle ta med sig kul projekt som vi alla kunde gå runt och kika på och så blev det. Vi hade gäster med datorer som var kanske dubbelt så gamla som gästen själv, precis som vi hade totala nybörjare och andra som rörde kod första gången på 70-80-talet. Vi såg minst fem olika programmeringsspråk igång, till minst 4 olika operativsystem.

15 personer

Vi blev totalt 15 personer, varav några var representanter från föreningen, men inte som på något sätt var mindre delaktiga i programmeringen för det. Både Anders, Nicklas, Mikaela och Tobias är centrala i Makerspace och jobbar med kod på olika sätt regelbundet. Flera av oss sitter på flera relevanta stolar samtidigt, t.ex. Tobias som både är grundare av Makerspace, representant från gymnasielärarna och sponsor för träffen genom Plan Digital. Eller Mikaela som både är grundare av Makerspace och representant från Högskolan Dalarna.

Idag var även Plan Digitals Jonas med bland de programmerande deltagarna. Extra roligt var att vi fick flera gymnasieelever med som skriver kod, till och med en från Stockholm som semestrar i byn.

Nicklas och Mikaela laborerar med Python och Copilot (Chat GPT)

Det verkar som att alla ville ses igen

Vi kommer att ses igen. Vi kanske ses torsdagkvällar en gång i månaden eller något liknande. Man behöver ju så klart inte komma varje gång, men har vi en stående tid så finns det möjlighet när andan faller på.

Vi återkommer till alla anmälda inför nästa träff.

Några bilder

På bilden ser vi bland annat Anders som kodar Arduino, Alfred med kameran och programmeringssnack, där Plan Digital, elindustrin och spelbranschen var representerade.
Här har vi en kille från Teknikprogrammet som redan under åk 2 har skapat fantastiska webbplatser. Tobias och Mikaela som undervisar på gymnasiet och universitetet är mäkta imponerade.
En robot med en sax? Vi hoppas verkligen att Skynet är en bra bit bort. Den här vill vi inte bli osams med!