UF-mässan med regionstävling idag

Idag har vi varit på UF-mässa i Kupolen (Borlänge, om det finns någon som inte vet).

Närmare 200 företag var anmälda till mässan och förutom nervösa ungdomar och fläckvis fantastisk försäljning så var det som vanligt en del tävlingar på regionsnivå.

Runt 200 företag fler än vanligt i Kupolen

Någon sa att det var strax under 200 företag, någon annan sa 280. Oavsett så kan vi säga att Kupolen var en mycket trevligare plats under torsdagen än vad den normalt är. Företag och sprudlande energi överallt. Ja och så klart en och annan elev som egentligen inte vill vara där. Det är som det brukar.

Vi var inte jury, men vi känner igen många

Tyvärr var vi själva inte jury i någon tävling i år, vilket känns både bra och dåligt. Vi känner dock igen många företag, eftersom vi har befintliga elever som ställer ut på mässan, samt att vi har varit drake åt ett antal andra. Vi har även träffat ett antal av dem på Dalarnas olika julmarknader.

Dessutom är ju i princip varje företag här från skolor som är kunder till oss, så vi har ju uppmärksammat några av deras tävlingsvinnare och andra som man snappar upp genom skolans kanaler.

UF-eleverna är alltid inspirerande

Om Tobias ska prata för sig själv så upplever han att nivån var hög i hår, men det kan vara för att det var ett tag sedan han var på en regionsmässa av det här slaget. Flera av oss från Plan Digital handlade av ett antal företag och fler köp kommer det bli inom kort. Vi har t.ex. gjort köp från företag som finns på bilderna nedan. En trend man kan ana, förutom att hållbarhetsfrågor verkar vara här för att stanna, är att det är väldigt mycket produktion som eleverna kan göra själva. 3D-printing fortsätter att växa och vi ser mer och mer lasergravyr och annat som för ett antal år sedan hade krävts industrier.

Finns det en liten fabrik på varje gata?

Avancerad teknologi med 3D-skrivare, laser, gravyrverktyg, vinylskärare och annat börjar finnas i rätt många hem. Men vi ser också att ett antal företag producerar hos t.ex. Science Centers, Makerspace och hos skolans Industriprogram. Vi i Plan Digital bidrar lite på en kant även där eftersom vi jobbar väldigt nära både Dalarnas Science Center och Smedjebackens/Ludvikas makerspace (https://smbmakerspace.se), som vi dessutom sponsrar med bland annat utrustning.

Det var också trevligt att träffa lärare och rektorer

Förutom att det är trevligt att morsa på de flesta företag så är det alltid trevligt att träffa kollegor och kunder. Vi känner fler av UF-lärarna från ett antal olika skolor och vi känner dessutom ungefär varje rektor som var här. Trevligt att råkas och att småprata lite. Vi ses igen!

Grattis alla pristagare

Vi har pristagare både hos skolan som vi undervisar hos, samt så klart våra kunder.

Business news Dalarna listar alla vinna här:

https://www.businessnewsdalarna.se/naringsliv/naringslivet-slot-upp-for-dalarnas-unga-och-lanets-framtid-uf-hade-sin-massa-i-kupolen

Ni kan läsa mer om mässan, tävlingarna här:

https://ungforetagsamhet.se/uf-massa-i-kupolen

https://ungforetagsamhet.se/dalarna

Bergaskolan gör en utställning om oss

Till att börja med känns det spännande och lite konstigt för Tobias att vara tillbaka på sin gamla högstadieskola. Det är inte vad inlägget handlar om, men det är en speciell del i livet att komma tillbaka till.

Syftet med besöket är att hjälpa eleverna med ett projekt som ska resultera i en utställning om några veckor.

Smedjebackens näringslivschef bad företagarna om hjälp

För oss började allt med att näringslivsenheten signalerade ett intresse om att företagare ska ställa upp när högstadiets elever eventuellt ringer upp och vill göra ett litet projekt.

Vi berättade att vi gärna ställer upp så länge det bidrar till nytta för eleverna, vilket vi fick höra att det skulle göra. Vi vet inte om det här är skolans projekt eller näringslivsenhetens, men oavsett så är det fantastiskt när vi kan knyta ihop näringslivet med skolan på det här sättet.

När passar det att ses? Halv två?!

Under onsdagen den här veckan ringde ungdomarna från 8b till oss. De berättade att de gärna ville ses och ha lite material. Vi frågade när det passar att ses och de svarade ”halv två blir bra”. 🙂 Vi har nog aldrig bokat in ett inledande möte med så kort varsel, men vi lyckades både rodda ihop lite material och ta oss till elevernas skola.

Vi hade ett bra möte, vi visade vad Plan Digital gör och eleverna (Mollie, Anton, Karin och Wiggo) berättade hur projektet kommer fungera och vad det kommer att resultera i.

Eleverna ska ställa ut oss på mässa med 7000 gäster

Vi tycker själva att det här känns lite konstigt, men det är både exponering för oss, jättemycket nytta och skarpt läge för eleverna, samtidigt som vi själva säkert lär oss en massa också. Stod du på en mässa med flera tusen personer när du gick i årskurs 8? Vi tycker det är riktigt häftigt. Vi själva har knappast någon större nytta av exponeringen eftersom det är en mässa där vi bor och verkar som dessutom har en målgrupp som absolut inte är skolor. Men för eleverna kommer det förhoppningsvis kännas relevant och äkta – vilket det i allra högsta grad är.

Elevernas klass kommer ha en monter där de visar upp några företag. Sedan kommer andra klasser ha andra montrar där det också är några företag i varje. De har frågat om vi kan låna ut lite mässmaterial och det ska vi väl kunna ordna. Vi har ju själva egentligen aldrig ställt ut på en mässa, förutom ett projekt på högskolan av samma art som det här, för studenternas skull. Men på grund av bland annat det så har vi i alla fall ett monterbord och några flaggor. Det blir säkert kalas!

Mässan är 1a-2a april i Smedjebacken. Kom gärna dit och gör elevernas dag lite bättre!

Efter mötet så fick vi en visning av en snäll lärare

Det är högst oklart om någon av Tobias lärare från 1999 jobbar kvar på skolan nu, men det hade varit jätteroligt att träffa någon av dem. Några av Tobias lärare från gymnasiet är ju dock fortfarande lärarkollegor till Tobias idag. Men vi fick i alla fall en rundtur genom lokalerna och det finns viss igenkänning, men allt kändes större förut, kanske för att man själv var så liten. T.ex. minns Tobias ett bibliotek, som han kanske aldrig vågade gå hela vägen in i. Det var långt till delen som var längst in i rummet. Det är inte särskilt långt just nu. Max 20 meter, kanske bara hälften. Men det var kanske mycket för en skygg högstadiepojke.

Precis här har Tobias spenderat flera år

Under åren 97-99 spenderade Tobias mycket tid precis på ytorna som denna bild visar. Första dörren till vänster var nog ett hemklassrum av något slag. Det känns väldigt bekant… Framför de röda skåpen fanns ett runt bänkbord där vi spelade ”kronan” när vi skickade iväg mynt på varandras knogar så att blodet rann. Givande lek? Vet inte, men det var nog inte så dramatiskt som det såg ut.

Är det förresten en slump att Plan Digitals personal Jonas och Jesper är födda under precis dessa år? Är rekryteringar inom dessa årskullar ett sätt för Tobias att bearbeta sin högstadietid? Ja, vi finner ingen annan förklaring… 🙂

På tal om högstadiet, titta på SVT

Om du inte har sett ”Den blomstertid” på SVT så gör det nu. Definitivt ångest, blandat med feel good och fantastiska kompetenser. Se serien!

https://www.svtplay.se/den-blomstertid

Vi jobbar också vidare med mycket annat

Förutom att besöka en högstadieskola så har vi igår skickat ut nya versioner av Plan Digital till våra allra största kunder samt de som låg någon månad back. Det kommer nog fler utskick under närmsta dagarna.

I den nya versionen går det t.ex. att samläsa specialuppdrag, som aldrig gått tidigare. Orsakerna har mest varit av teknisk bakgrund, men teknik går ju alltid att lösa och till slut gjord vi det.

Vi har även gjort om hanteringen av elevtid så att den blir mer flexibel och räknar mer rätt. Elevtiden var ett svårare projekt än vad vi hade trott då det fanns en och annan extrem situation som gjorde att tiden kunde spåra ur lite, men nu tror vi att den är pålitlig.

Förutom det så har vi förbättrat avtalsfunktioner och ett antal rapporter och som alltid, ett antal buggfixar.