Sveriges största Draknäste idag!

Idag har vi varit med på det årliga Draknästet i Dalarna. Sveriges största Draknäste enligt UF dalarna och vi är en liten del av det.

Förutom att hjälpa företagen till nästa nivå så har vi också dömt i tävlingen ”Årets Pitch”.

Idag har Tobias från Plan Digital varit hos Västerbergslagens Utbildningscentrum och träffat 11 av skolans ca 25 företag och både putsat på affärsidéer på alla tänkbara sätt. Det är högt och lågt hur långt eleverna har kommit, men det är trots allt tidigt på UF-året och det är inte säkert att alla har spikat sin affärsmodell riktigt. Tobias som själv varit UF-lärare under många år vet att det fortfarande kan vara en del som byter affärsidé innan året är över.

Det är också sånt som vi vill uppmuntra till i vissa fall. Vi ska inte bara uppmuntra deras idéer, utan om det är någon som verkligen har en idé som inte håller så är det bättre att vi delar med oss av den uppfattningen nu än att eleverna märker problematiken när UF-året är nästan slut och det är för sent att ändra.

Sker över hela Dalarna idag

Förutom att vi själva befinner oss hos vår kund VBU så äger det här rum på alla gymnasieskolor i Dalarna idag, tror vi. I princip alla dessa är dessutom våra kunder, både privata och kommunala, men vi har inte sammanställt hur stor del av dessa studenter som är Plan Digital-planerade. Vi vet förvisso inte vad vi skulle göra med dessa uppgifter, men det är ju ofta kul med siffror. 🙂 Kanske kan vi bygga en bra UF-portal för att hjälpa företagen att hitta varandra? Vem vet vad vi har byggt om 2 år? 🙂

Grattis Be aware, Vikboken och Bee Wrap

Alla elever tycks ha gjort två visningar, i två olika rum av drakar. Av de fyra rummen med drakar som fanns så träffade drakarna då ungefär hälften av UF-företagen. Drakarna har tagit fram två förslag på synnerligen bra pitchar, oberoende av affärsidén, utan bara presentationsteknik och upplägg. Vi lämnade ifrån oss två företagsnamn i vår grupp och nu har UF-lärarna sammanställt alla dessa drakars favoriter och presenterat 3 vinnare. Två av dessa företag har vi träffat, som var Vikboken och Bee Wrap. Vi tyckte att båda var superbra och vi vågar misstänka att Be aware också var strålande. Vi får träffa dem vid ett senare tillfälle, t.ex. i form av jury för Årets företag, där vi deltar i mån av möjlighet.

Vår lilla drakgrupp

Den här skylten satt på dörren till 1 av 4 rum där vi drakar satt

Idag hamnade Tobias i grupp med 3 ekonomer. De var alltså bra på precis det som han själv är dålig på, vilket blev lärorikt för fler än bara eleverna. Det blev mycket ekonomisnack kring marginaler och annat, men det blev också samtal om samarbeten mellan UF-företagen och breddning av affärsidéer till andra marknader.

Vi hittade själva ett par, tre produkter som vi skulle kunna köpa. Vi får se hur det blir framöver.

Alla drakar, som delades upp i olika grupper

Här är de flesta av dagens drakar som var med idag. Det var representanter framförallt från näringslivet i Ludvika och Smedjebacken, men även kommunens näringslivsutvecklare och liknande roller deltog.

Det är ett relativt troget gäng och flera av dessa har varit med länge. När Tobias stod på andra sidan kameran för ett antal år sedan så var han med och bjöd in några av dessa gäster. UF är för kul för att inte jobba med!

Vi tycker att det här är ett trevligt format att både träffa andra företag och framförallt att få träffa spännande elevföretag.

Tack UF-lärarna

Tack VBU för att inbjudan och tack UF-lärarna för det arbete ni gör. Vi vet precis hur mycket slit det är att rodda ihop allt sånt här, både med att förbereda elever och att få ihop arrangemanget runtomkring med tider, fika och tävlingsbedömningar.

Ni gör skillnad och får därigenom eleverna att göra ännu mer skillnad!

Författare: Tobias

Ägare, VD och grundare av Plan Digital. Skolnörd, planeringsnörd och programmerare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *