Invigning hos Hitachigymnasiet

Idag har Hitachigymnasiet invigt sina nya lokaler inne på Hitachi-området i Ludvika, alltså i direkt anslutning till Hitachis produktion.

Den här skolan har vi varit kompis med länge

Utifrån ser skolan ut som andra delar av Hitachiområdet. Insidan är mycket bättre än vad man kanske tror.

Det var över 10 år sedan Tobias satte sin fot i skolan första gången, då som ABB Industrigymnasium. De fanns då på precis samma ställe som nu, men har under ett flertal år varit på annan adress och under annan huvudman, på sätt och vis.

Här om året såldes ABB i Ludvika till japanska Hitachi och även skolan gjorde ett omtag kring sitt varumärke. Det är flera friskolor i denna koncern och Ludvikas skola blev Hitachigymnasiet. ”ABB-gymnasiet” och flera andra skolor finns på andra orter, såsom Västerås och Forsmark.

Tillbaka till där allt startade för över 20 år sedan

Nu är de tillbaka i samma lokaler som de grundades i och det går inte att vara annat än imponerad av renoveringen och hela känslan i lokalerna. Det är oklart om vi har varit i trevligare skollokaler än de här. Jättefina klassrum som är stora och luftiga och har jättefina glasväggar mellan rum och korridor. De har även många och stora grupprum med pampiga bildskärmar och annan teknik som sannolikt uppmuntrar till skapande. Vi uppmärksammade också en strålande akustik och trots dagens folkmassor så finns det ändå ett lugn i lokalen. Någon har gjort sin läxa när akustik och dämpning har planerats.

Plan Digital har idag inget samröre med skolan, annat än att vi är goda vänner med både skolledare, lärare och annan personal sedan många år. Men vi har samarbetat förr och kommer säkerligen göra det igen. Inte minst så vill man testa att undervisa i dessa lokaler.

Vi väljer att inte visa några bilder från klassrummen, men det kan skolan säkert tillhandahålla själva om du frågar snällt.

Här ser vi bandklippning, där det står en lång rad personer och klipper. Det är en grupp av bland andra chefer från Hitachi, skolchefer från Hitachigymnasiet samt skolans elevråd. Bakom folkmassorna finns ett jättefint kök för elever och personal.

Plan Digital gratulerar till inflyttningen och hoppas att ni ska trivas jättebra. Vi vågar dessutom räkna med att dessa fantastiska studiemiljöer kommer göra att era elever kommer bidra till en något bättre värld än vad de hade gjort annars.

Vi fick idag höra citat från elever som inte vill gå hem på kvällarna och vi förstår varför.

Tack för att vi fick komma

Vi ses snart igen!

Författare: Tobias

Ägare, VD och grundare av Plan Digital. Skolnörd, planeringsnörd och programmerare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *