Den mest önskade julklappen är här!

Vi lyssnar på era idéer och här kommer den mest efterfrågade funktionen av alla.

Vi tackar för i år med version 6.5

Som alltid innehåller uppdateringarna en massa smått och gott. Vi har förbättrat hur legitimationer presenteras, framförallt för grundskolebehörigheter. Vi har åtgärdat en massa små (och stora?) buggar. Vi har förfinat gränssnitt och en massa annat som ni kanske märker, eller inte. Men nu ska vi fokusera på de stora förbättringarna!

BankID där lärare också kan logga in

Egentligen har den här funktionen redan varit ute på test hos några innan, men nu går den ut på bredare front!

BankID innebär inte bara en säkrare inloggning, utan också nya funktioner. Vi inom Plan Digital älskar uppfinningar och innovationer och vi tror att vi har kommit på ytterligare en unik och strålande idé. Eftersom alla lärares personnummer redan finns i PD på grund av legitimationerna, vore det inte kalas om alla kunde logga in och se sin egen tjänstefördelning?

Detta gör att läraren kan titta på ett utkast av sin tjänst redan innan första mötet med rektorn. Det här borde minimera rektorns mötestid inför hösten när de nya tjänsterna planeras. Funktionen har varit ute på test i några veckor, men nu går den ut till alla.

Av erfarenhet vet vi att de flesta nya funktioner innebär en massa oanade vinster och det är rimligt att vi kanske också gör signeringar med BankID framöver? Vill ni att lärare och rektor gör en signering av tjänsten innan den går i lås?

Vissa av våra kommuner skriver idag ut dokumenten och stämplar och skriver under med penna. Ska vi digitalisera den biten kanske? Allt detta väcker naturligtvis frågor som vi ser fram emot att diskutera med er sen.

Det är t.ex. inte alls säkert att ni vill att era lärare ska logga in. Kanske inte under vissa perioder i alla fall. Detta kommer naturligtvis gå att lösa. Vi kommer inte tvinga er till någon rutin ni inte vill ha.

Avtal – nu kan du se när en tjänst är full (grön, röd, gul)

Äntligen, så ni har väntat! Varför kom inte funktionen tidigare?

Det är nämligen så att vissa skolor är så jädrans komplicerade. Många har bara ett eller två olika avtal, men en annan har fem. Det är ämneslärare, yrkeslärare, speciallärare, vux-lärare, särskolan. Vissa har ferietjänst, andra har semestertjänst. Sen kan en lärare ha kombinationer av flera och alla varianter har olika definitioner av vad 100% är.

Nu kan ni lägga in alla era avtal och knyta lärare till dem. Systemet hjälper er att hitta alla lärare som är under- och överbelastade och allt bara fungerar oavsett anställningsform eller typ av ämnen! När allt är grönt är tjänsterna i balans!

Pricken till vänster visar vilken typ av avtal personen lyder under och resten av färgerna signalerar hur lärarens tid ser ut jämfört med dess avtal. Grönt betyder att tjänsten är inom ramarna, gult visar att tjänsten har plats över och rött att det finns för mycket tid lagt på läraren. Planen är att de gula och röda staplarna ska sträcka sig olika långt beroende på hur fel tjänsten är, men det fungerar inte så än. Det finns också mer visning runt det här som kommer. Vi börjar någonstans och med hjälp av era tankar så putsar vi detaljer vidare i den riktning som känns bäst.

Fler funktioner kring detta kommer, vi har bara skrapat på ytan! Du vet väl att Plan Digital kan tjänstefördela stora delar av verksamheten helt automatiskt? Vad tror vi att det här kan innebära för dessa funktioner? Spännande framtid, bolla gärna idéer med oss!

Redigera lärarens anställning direkt i tjänstefördelningen

När du tittar på en lärares tjänst så har du hela tiden haft en lista med egenskaper, t.ex. programtillhörighet och chef strax ovanför alla tjänsterader. Nu har den listan kompletterats med avtal och kan dessutom justeras direkt i vyn utan att du behöver navigera in på personalsidan. Där kapade vi ett par klick och det blir nu mycket enklare att hålla uppgifterna aktuella.

Vi tror att vi kommer lägga till fler bra funktioner här också, kanske några snabbknappar där systemet t.ex. kan gissa vad som borde gälla.

Naturligtvis kan ni fortfarande importera dessa uppgifter från lönesystemet, men det är praktiskt att kunna göra det manuellt också.

Alla får senaste versionen i veckan

Med några dagar kvar till jul så installerar vi den senaste versionen till alla våra kunder. Vissa är i mål och andra ligger några versioner efter, men nu åker samma version ut till alla, både gymnasium och grundskola.

Kommande uppdateringar är inte bestämda än – vi vill höra alla dina idéer

Några av er har aldrig sagt ett knyst, andra är i högsta grad medskapare av Plan Digital. Vårt huvudsakliga mål är att spara tid för er och att hela tiden göra tjänsten bättre. Det måste inte vara innovation, utan du kanske bara tycker att en viss funktion gör fel eller att två knappar borde byta plats? Alla får hela tiden alla förbättringar utan någon extra kostnad. Du har behov och kunskaper om problemet, vi har den tekniska kompetensen och med dessa ingredienser så är chanserna goda att du får skräddarsy dina egna verktyg. Det har hänt många gånger i år och vi räknar med att det händer lika många gånger nästa år. Det kanske finaste är att dina bidrag hjälper dina kollegor även i andra delar av Sverige. Win-win tycker vi! 

Vi hade ingen kundträff i år

Men vi kanske borde ordna en i vår? Det är ingen som efterfrågat någon, men flera skolor har fått grundkurser enligt egna önskemål på plats eller över Teams. Hör av er och berätta om ni saknar någon träff så löser vi det!

Avslutningsvis önskar Jesper och Tobias er en god avslutning på året och så hoppas vi på ett lite mindre komplicerat 2021.


Tack för ert förtroende och vi är extremt tacksamma över att få vara er leverantör!

Författare: Tobias

Ägare, VD och grundare av Plan Digital. Skolnörd, planeringsnörd och programmerare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *