Försäljnings- och serviceprogrammet är installerat hos din skola!

Handels- och administrationsprogrammet byter namn från i höst.

Vissa skolor kanske byter namn på befintliga klasser, vissa låter åk2 och åk3 förbli HA. Vi hjälper er med alla varianter.

Nytt program

Vecka 44 närmar sig

Den kanske största veckan för planering av timplaner är en månad bort och då vet vi att det nya programmet kommer behövas hos ett antal av våra skolor. Därför är det läge att vi installerar det nya Försäljnings- och serviceprogrammet (FS) hos alla som idag driver Handels- och administrationsprogrammet som nu byter namn.

Vi vet att vissa redan har börjat med timplansarbetet och vi vill inte att någon ska behöva vänta!

Ni som inte erbjuder programmet har också fått dess innehåll installerat

Ni som inte har erbjudit HA har heller inte fått FS aktiverat, men det är likväl installerat och redo. Även om ni inte erbjuder programmet så är ju vissa av programmets programfördjupningskurser godkända att erbjuda hos andra program. Ni kanske vill erbjuda Handel och hållbar utveckling i er utbildning inom turism?

Vi byter dock inte namn, vi skapar nytt program

Vi har nu installerat det nya programmet hos alla kunder. Vi installerar det som ett ytterligare program än de ni redan har. Således, under huven i den tekniska lösningen så byter inte HA namn, utan FS blir ett helt nytt program, där HA framöver kommer att fasas ut och försvinna. Oavsett hur ni väljer att se på det så kan ni få systemet att göra rätt.

Ta inte med HA i massdupliceringen

Om ni redan har gjort det så gör det inget, det är i så fall bara att ta bort klasserna ur timplanen så dyker inte HA22 upp i tjänstefördelningen. Att timplanen HA22 ligger och skräpar och aldrig används gör inget. Ni kan radera den eller låta den ligga kvar, det viktiga är att den inte tjänstefördelas.

Gör snarare så att duplicera alla program (21 – 22), förutom HA.

Sedan skapar vi en ny timplan för FS22 från grunden. Välj att lägga till alla standardkurser så kommer GG- och PG-kurser att hamna på plats automatiskt.

Undertimplaner i form av inriktningar och programfördjupningar skapar ni på samma sätt som alltid – alltså genom att skapa ytterligare en timplan (t.ex. FS Marknad 22), välja nivå 2 (för inriktning) och ansluta den till föräldern FS22.

Vill ni byta namn på HA21 och HA22 till FS?

Det går i så fall utmärkt. Vi har valt att rent tekniskt behålla klasserna som HA i strukturen, eftersom de trots allt fortfarande följer en HA-planering med timplaner, examensmål och allt vad det är. Däremot går det enkelt att byta namn på klasserna. Gå in på ”Klasser” i antingen huvudmenyn eller tjänstefördelning (vid tjänstefördelning, välj ”Redigera klassinformation”) och byt namn på klassen. Byt inte program, utan bara klassnamn.

Genom att göra på det sättet kommer klasserna FS22, FS21 och FS20 att existera, där bara FS22 tillhör det nya programmet, där de två äldre klasserna tillhör HA, men heter FS. Vi tror att det är en bra lösning för den som vill ha samma klassnamn på alla årskurser.

Observera, vi tar ingen teknisk hänsyn till huruvida ni väljer att byta namn på de befintliga HA-klasserna. Det viktiga är att det följer den röda tråden i hur ni har planerat gruppnamn i resten av organisationen. Plan Digital finner sig i alla lösningar, men det kanske inte ert schemaprogram gör. Så välj den kortaste vägen.

Vad händer om vi byter namn på programmet?

Detta rekommenderas inte. Då kommer även historiken att byta namn. Om ni gör om HA till FS så kommer HA i historiken aldrig att ha funnits, utan bara FS. Rent praktiskt skulle inte systemet gå sönder på något sätt, men vi ser det som att er datakvalitet blir lägre och det gillar vi inte. Även om ni skulle byta namn på programmet så skulle inte befintliga klasser få nya namn, utan dessa skulle också behöv redigeras.

Därför föreslår ni följer vår installation och idé om konfiguration, ha de två programmen samexisterande i två år, sedan inaktiverar vi HA i era listor så att endast FS existerar.

Tjänstefördelningens AI kommer halta lite första året

Vårt AI-baserade beslutsstöd kommer bli lite förvirrat när det är ett nytt program. Du som rektor eller lärare kanske tänker att FS och HA är samma program, men systemet kommer se det som två helt olika. Däremot kommer ju lärares kompetenser att tas hänsyn till i förslagen, så det kommer bli rätt kloka förslag ändå. Det blir ändå mycket bättre än ert första år som kund, så det är inte säkert ni märker något.

Vi kopierar era inställningar och aktiverar APL

APL har alltid varit viktigt för HA och samma sak lär gälla FS. Vi kommer att aktivera APL-funktionerna i timplanerna. Använd dem på samma sätt som HA. Har ni inte använt funktionen? Kontakta oss så kan vi inaktivera funktionerna igen, eller så är det dags att testa dem. Den tid som läggs till som APL dyker inte upp i tjänstefördelningen. Alltså tiden räknas i timplanen, men tillfaller ingen lärare. Lärares tid kan istället adderas genom specialuppdrag som t.ex. APL-samordning.

I övrigt kopierar vi alla era HA-inställningar till FS, när det kommer till poäng, rättigheter, vad trädnivåerna heter och alla andra programrelaterade inställningar.

Blev det krångligt?

Om våra exempel inte matchar er namnstandard eller om du som läser det här inte har rättigheter att komma åt de inställningar vi pratar om så kan du antingen gå till er systemadministratör eller vår support så hjälper vi till.

Loggarna innehåller fler ämnen

För många av er kommer ni se i loggarna att det skapats ett antal andra ämnen och ett stort antal andra kurser. Det är för att vi har installerat fler av 2021 års förändringar bland Skolverkets program. De kunder som har den typen av program har redan fått den installationen tidigare, men nu skickas den ut till alla, även om det för stunden inte behövs. Exempelvis är det från i år ganska stora nyheter kring VO och HV, som ni alltså får installerade hos er även om ni idag inte erbjuder de programmen.

Det här är inte en ny version

Förutom de nya uppgifterna i databasen så ser vi inte detta som en ny version. Således finns inga andra nyheter just nu. Men ni vet att det kommer mer saker framöver, som alltid!

Författare: Tobias

Ägare, VD och grundare av Plan Digital. Skolnörd, planeringsnörd och programmerare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *