Vi är med i Sveriges största draknäste!

Vi fortsätter att stödja UF och regionens unga och kreativa. Idag har vi varit drake i VBUs version av Draknästet.

Skylt med gäster

Det här är en given återkommande tradition för oss. Förra året var vi både drake och lokal jury. Antagligen kör vi samma insatser i år. Tobias som varit UF-lärare vill ju alltid ha ett finger med i allt och kunde inte hålla sig ifrån UF det här året heller.

Några av drakarna, Mikael Löfqvist från Swedbank, Jonas Andersson från Bergströms kläder, Malin Sommarsjö från Ludvika kommun och Tobias från Plan Digital. Spendrups lyckades inte komma loss idag.

Vad en drake gör

Till skillnad mot TV-programmet så stoppar vi inte in en massa pengar för att köpa delägarskap, utan snarare att vi försöker att ställa rätt frågor och ge våra bästa tips. Vi drakar har en aning mer erfarenhet och något större kontaktnät än UF-företagarna, så vi har ofta rätt mycket att bidra med.

Idag var vi ca 15 drakar som delades upp i 4 lag i ett varsitt rum. Till dessa rum gick UF-företagen (eleverna) och pitchade sina företag i 10 minuter, inklusive frågestund. Eleverna besökte två rum, så de fick alltså en chans till på sig att göra en något bättre pitch än den innan, baserat på de tips de fått av de förra drakarna.

Vilka är eleverna?

Eleverna är sådana som läser t.ex. kursen Entreprenörskap på gymnasiet. Ibland är det obligatoriskt och ibland är det valfritt. De flesta studerar Handel, Ekonomi eller Teknik. Här ser vi några elever som studerar på Handels- och Administrationsprogrammet, det som vi i förra inlägget berättade att det kommer byta namn (och innehåll).

Gör eleverna något bra då?

Ja, absolut. Det är inte alltid idéerna håller bra som UF-företag, men det kan vara bra idéer ändå. En av idéerna som vi lyssnade på idag handlade om självförsvarskurser för tjejer som vi tyckte var riktigt intressant. En annan var ett teknikföretag som uppfinner en mekanisk konstruktion för nyckelhållare, tänk dig en fällkniv med ett kreativt gränssnitt. Flera företag tror vi har en större chans att slå efter gymnasiet än under gymnasietiden, men det gör inte UF-konceptet sämre. De har ett helt år på sig att få testa sin affärsidé medan de fortfarande bor hemma hos föräldrarna där det är relativt billigt att driva företag. Man kan i flera fall se det som ett års kostnadsfri research, där å andra sidan vissa absolut lyckas sälja bra, flera har sålt för hundratusentals kronor under UF-året. Vilka som lyckas i år återstår att se.

Kika gärna in hos UF

Om du eller ditt företag vill vara med och stödja UF så finns det säkerligen goda chanser för ett givande samarbete. Om du har tittat på Draknästet på TV så har du sett hur hyllat UF har blivit bland Sveriges entreprenörer. Om du inte har sett draknästet så gör det, NU! Det finns på svtplay.

Om inte annat kan du kika in hos UF på nätet, här är länken till UF Dalarna, men du gör ju bäst i att hitta just din region.

https://ungforetagsamhet.se/dalarna

Tar vi helg nu?

Näe, vi lär nog skriva lite mer kod innan det är helg, men snart så.

Trevlig helg när det nu blir av, så ses vi snart igen!

Författare: Tobias

Ägare, VD och grundare av Plan Digital. Skolnörd, planeringsnörd och programmerare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *